Dark
Light
Today: 21/09/2024

Иконите на Георгиос Кордис

Георгиос Кордис е роден в Макрирахи, Фтиотидас; израснал е в Атина. По време на следването си в Богословския факултет на Атинския университет, изучава византийската иконографска техника при кипърския иконописец о. Симеон Симеу. Продължава обучението си в Богословската школа в Бостън, където получава магистърска степен по богословие и завършва курс по изобразителна техника в Школата по изкуства към Музея на Бостън (1987-1989).

След завръщането си в Гърция продължава да изучава изобразително изкуство и дърворезба при Фотис Мастихиадис и специализира богословие и естетика на византийското изобразително изкуство. През 1991 г. получава докторска степен по богословие в Богословския факултет на Атинския университет, а от 1993 г. става и преподавател в университета.

Кордис твори в рамките на византийската традиция, следвайки примера на светското византийско изкуство, както и постиженията на съвременното западно изкуство. Неговите картини и пластики са излагани в повече от 20 самостоятелни изложби в Гърция и чужбина, както и в рамките на множество групови изложби. Творбите му са притежание на различни частни и обществени колекции.

Като иконописец, Георгиос Кордис се стреми да поддържа творческа връзка с богатството на византийската традиция и не просто да копира старите образци. За да постигне целта си, той изучава старите икони в дълбочина – както по отношение на използваните техники, така и с оглед на развитието на цветовете, използвани във Византия. Теоретичните му разработики са публикувани на гръцки език от издателство Armos.

Икони и стенописи, дело на Кордис, днес има в много църкви, манастири и параклиси както в Гърция, така и на други места.

Успоредно с теоретичните си изследвания на византийската иконопис и с рисуването, Кордис преподава Изкуство на иконата. Той е преподавател в Атинската школа по изкуства (AKTO), в Културния център EIKONOYRGIA и в Богословския факултет на Атинския университет по специалността Иконопис: теория и практика. Бил е гост-лектор (2004-2007 г,) в университета в Йейл (цикъл лекции за иконописта). Автор е на много изследвания и статии по богословие и естетика на иконата.

Проф. Кордис е познат на българската публика от участието си в изложбата „Нови балкански икони“ и съпътстващия семинар, който се проведе през март 2008 г. в София.

Дарение за сайта

Previous Story

До Лодз и обратно

Next Story

Единобожие или смърт

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

Иконографията на Рождество Христово

Иконата винаги е богослужение в цветове. Символично, образно иконата изразява

Иконата на един нов светец: Софроний Атонски

На 27 ноември 2019 г. старецът Софроний, основател на обителта