Dark
Light
Today: 22/09/2024

Здравейте. Отшумяха новогодишните празници и вече сме в 2010 година. Астролози и екстрасенси от екрана и пресата се опитват да тълкуват символиката на тези четири цифри; филми и книги ни заливат с мистичен трепет пред „страшната“ 2012 година, когато, според отдавна изчезналите маи, светът щял да свърши. 2012 се превръща пред очите ни в търговски продукт с огромен потенциал за печалба. И не ви ли се струва подозрително, всъщност, че гпророците” на тази тема ще спечелят много пари от продажбите на пророчествата си? Ако си вярваха, че светът наистина ще свърши съвсем скоро, дали пък нямаше да е по-естествено да не бъдат толкова активни в маркетинга?

Но така е било открай време.

Периодично човечеството се е фиксирало върху закрълени дати или символично изглеждащи някому цифри и милиони хора са изпадали в паника, чакайки Края. А той все не идвал.

Човешките страхове и породените от тях странни и понякога разрушителни религиозни движения са основната тема на този брой на Свет. И макар да не мислим, че си струва да се занимаваме точно с темата „2012”, страховете и параноите на личностите и обществата си струва да бъдат разгледани внимателно.

Всяка религия ли почива на страха, както ни убеждаваха десетилетия наред последователите на Маркс, Енгелс и Ленин? Има ли „здравословен страх“ във вярата? Как да отличим полезното от вредното на „пазара на религиите“? Сектите – наистина ли са толкова опасни; как да ги различаваме и как да се предпазваме от тях? И най-важното – какво да им противопоставим, освен, разбира се, здравия разум?

На тези и на много други въпроси търсят отговори статиите и интервютата в този брой.

Приятно четене!

Дарение за сайта

Пламен Сивов

Пламен Сивов е юрист, директор на фондация "Покров Богородичен". Автор на статии за състоянието на Българската православна църква.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

5 × 1 =

Previous Story

За поста

Next Story

Клаус Кенет: Сектите създават изкуствен свят

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

БРОЙ 1, 2017: ПОДКРЕПАТА: ДОСТЪПНОТО ЧУДО

Изтеглете Списание Свет 1-2017 Съдържание Логиката на горделивостта, свещеник Сергей

Из „Държавата на другия живот“

Молитва Не искам да премествам планини, но Господи, за вяра