Dark
Light
Today: 22/09/2024

Рилската пустиня в житията на св. Иван Рилски

john-rila
Св. Иван Рилски и Рилският манастир, фрагмент от картина на Румен Йовов

В житията на св. Иван Рилски известната на всички любители планинари Рила планина е наречена пустиня. Тя е описвана като място, което не е обитавано от човека. Била пълна с диви зверове и с непроходими букови и дъбови гори. В Рилската пустиня идвали само ловци и отвреме навреме пастири, които пасяли стадата си от овце. Показателно е, че средновековните и по-късни житиеписци на подвига на св. Иван Рилски сравняват Рилската пустиня с пустинята на св. Йоан Предтеча. Това е така, защото през Средновековието българите  живеели главно по градове и села. Дори някои исторически  извори твърдят, че имали обичай да разместват населението от едни град в друг. Затова планините били необитаеми и едва през османския период има завлядяване на планините от българите, които напускали градовете, в които се настанявали османците и висшето гръцко съсловие.

Рилската пустиня предлагала условия за християнската аскеза, която според известния български историк Иван Дуйчев била реакция както на кризата в официалната Църква през Х век, така и на богомилството, което тогава се разпространявало.

Рила планина със своя суров климат и непроходими гори предполагала същото уединение, което пустинята на пясъците предлага за асектите от библейските книги и християнската традиция. Все още обаче местата, по които се е заселвал св. Иван Рилски не са окончателно изяснени, като най-известна остава неговата пещера и намиращото наблизо място за молитва на светеца. Когато се говори за Рилска пустиня като място на аскетичния подвиг на свети Иван, говори се изобщо за планината. Защото Рилският светец се е местил няколко пъти – единият път в хралупата на едно дърво, а после в пещерата, която е известна и до днес и е обект на поклонение от страна на много вярващи православние от целия Балкански полуостров.

Рилската пустиня остава като нарицателно в изворите, български и гръцки и трябва да минат векове, докато пастирите-номади и движещото се българско население обходи и опознае Рила планина, порязавща и до ден днешен със своето сурово и мистично излъчване, напомняща, че в нейните дебри се е извършил един от най-чистите и свети християнски подвизи, дело на Небесния покровител на българите св.Иван Рилски.

Дарение за сайта

Стефан Чурешки

Стефан Чурешки (1966-2012) е историк и публицист.

Средното си образование получава в 9-а Френска езикова гимназия, а през 1993 година завършва Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Веднага след защитата на дипломната си работа през 1993 година започва работа като специалист в Катедрата по стара история и тракология, която напуска през 1994 г. по собствено желание. Оттогава Чурешки работи като учител по история в елитни частни и държавни училища.

Публикува над 80 научни статии, една монография и книгите „Християнство и история“, „Грешките, неточностите и заблудите в учебниците по история“. Пише за историческото списание „Минало“. Публикува статии в списание „Съвременник“, вестниците „Дневник“, „Капитал“, „Литературен вестник“, „Литературен форум“ и др.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

3 × 3 =

Previous Story

Символът на пустинята

Next Story

Метеора – могъща и мистична

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

Живият и днес свети Иван Рилски

На 18 август 2021 г. Българската православна църква отбеляза 1075

брой 2, 2010 г.: Еволюция или сътворение

Еволюция или сътворение? Съдържание на бр. 2 Професорите и праисторическият