Dark
Light
Today: 22/09/2024

Градът – това сме ние

Корените на съвременния човешки град се губят в най-дълбока древност. Историците твърдят, че с откриването на земедлието през неолита са станали възможни първите по-големи поселения. Номадите-ловци са започнали да се заселват около земеделците, което пък дало тласък и на търговията, без която и днес градовете са немислими. Други учени смятат, че общата сигурност и защитата от външни нападения са основните фактори, който са скупчвали хората в градове.

Първите геометрично правилни градски устройства откриваме в Мохенджо-Даро край река Инд (2 600 г. пр. Хр.), а за първият изцяло планиран град се смята Дери в Ирландия (строителството му започва през 1613 г.). Радиални структури, цитадели, мрежи с прави ъгли – погледнати от въздуха, градовете приличат на живи клетки, части от единна тъкан, съединени с кръвоносната система на пътищата и напоителните канали; органи, изсмукващи ресурси от зелените пространства около тях и преработващи ги в човешка маса. И в цивилизация.

От първите известни неолитни градове в Месопотамия до съвременния мегаполис, градовете са формирали не само земния пейзаж, но и човешката душа. Изтръгнати от стихията на непосредствения природен живот, ние всички сме градски хора, независимо от вида селище, което обитаваме. Градът фокусира в себе си живота ни, мислите и представите ни за света, мечтите и страховете ни; той е двигателят на вдъхновението на съвременния човек и в изкуството, и в науката.

Градът е обичан с любов, която поемаме с майчиното мляко. Родният град държи децата си винаги прикрепени към тъничките нишки на вечната носталгия. Хората от един и същ град имат своите общи теми за разговор и споделят една фундаментална и неразрушима близост.

Градът е мразен с омразата на човека, загубил лицето си в тълпата. Градът причинява болка на поетите си. Неговите деца живеят заедно, но са разделени понякога от пропаст – достатъчно е да влезем в гетото на който и да е голям град, за да видим другото, грозното и нечовешко лице на градското.

Градът – това сме ние.

Дарение за сайта

Пламен Сивов

Пламен Сивов е юрист, директор на фондация "Покров Богородичен". Автор на статии за състоянието на Българската православна църква.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

18 − 5 =

Previous Story

Град Царево

Next Story

Софийските катакомби

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

Градът и душата

Интервю на Дария Захариева със създателя на популярния фотопроект „Етюд-и-те

Из „Държавата на другия живот“

Молитва Не искам да премествам планини, но Господи, за вяра