Dark
Light
Today: 22/09/2024

Песента на детето

DSC_5364Има племе в Африка, където за рождена дата на детето не се счита денят на раждане, нито времето на зачеване, а моментът, в който детето се е появило като мисъл в ума на майката. Когато реши, че иска да има дете, жената се оттегля, сяда сама под някое дърво и започва да слуша. И слуша дотогава, докато не чуе песента на детето, което тя иска да се роди. След като чуе тази песен, майката се прибира при мъжа, който ще бъде негов баща, и го научава на песента. И когато двамата правят любов, за да заченат физически детето, понякога те пеят тази песен, като начин да го поканят.

След това, когато жената е бременна, тя научава възрастните жени от селото на тази песен, за да може, докато детето се ражда, жените и хората около майката да пеят, за да приветстват бебето. Докато детето расте, всички хора от селото научават песента му. Ако то падне или се нарани, някой му помага да се изправи и му пее тази песен. Ако детето направи нещо добро, или минава през трудностите на пубертета, тогава хората от селото му изпяват песента като начин да го поощрят.

В африканското племе има и още един случай, в който се пее тази песен на детето. Ако в някакъв момент от живота си човекът извърши престъпление или се отклони от правия път, той е завеждан в центъра на селото. Хората се нареждат в кръг около него и пеят неговата песен.

Племето смята, че поправянето на антисоциално поведение не означава задължително наказание; то означава любов и връщане на човека към истинската му същност. Когато разпознаеш собствената си песен, в теб вече няма желание и нужда да нараняваш.

И така продължава през целия им живот. В брака песните се пеят заедно. И накрая, когато човекът лежи на смъртния си одър, цялото племе му пее същата тази песен за последен път.

Може би не сте израснали в африканско племе, което пее песента ви в критични моменти, но животът винаги ви напомня кога сте в хармония със себе си и кога не сте. Когато се чувствате добре, тогава делата ви съвпадат с песента ви, а когато се чувствате ужасно – не. В крайна сметка, ние всички трябва да разпознаваме собствената си песен и да умеем да я пеем добре. Може да се чувствате прегракнали в момента, но помнете, че всички велики певци са минавали през това чувство. Просто продължавайте да пеете, и ще намерите пътя към дома.

Превод: Павла Сивова

източник: thegodmolecule.tumblr.com

Дарение за сайта

Вашият коментар

Your email address will not be published.

seventeen − ten =

Previous Story

Жените в Новия Завет II

Next Story

Дядо и внучка

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop