Dark
Light
Today: 22/09/2024

Христос воскресе!

Христос воскресе! Искам отново и отново да се възрадвам заедно с вас, че Господ е възкръснал! От всички събития в житието Господне именно Възкресението Христово е достъпно за човешкия опит. Цялата ни вяра почива на него, защото, както казва св. ап. Павел, ако Христос не е възкръснал, тогава празна е нашата вяра и ние сме най-окаяни сред людете. (вж. 1 Кор. 15:13) Защото ако Христос не е възкръснал, тогава Той не е такъв, какъвто Го наричаме, и не е Този, Който заявява, че Съществува. Това означава, че вярваме в лъжа, а животът, който очакваме, животът, който опитно познаваме в душата си, в тялото, в нашия църковен мир, е призрак и измислица! Обаче ние именно опитно знаем, че е истина – защото познаваме възкръсналия Христос. Ние не Го познаваме както са го познавали апостолите – по плът. Не Го познаваме от селата в Галилея или от пътищата на Светата земя. Но духом Го познаваме възкръснал и познавайки Го така, можем уверено да кажем, че Този, Който е жив сега, е възкръснал!

Днес все още сияем, осенени от пасхалната радост, но дните отминават. Как да не я загубим? Можем да я съхраним, само ако не поглеждаме назад, ако не се връщаме в мислите си към тази светозарна нощ, която откри пред нас славата на Възкресението, а вървим напред, само напред – но вече не сами, а с възкръсналия Господ.

Чухте днес как Христос призова учениците си да се върнат в онази Галилея, където разцъфтя пролетта на техния духовен живот, където намериха и познаха Христос, където животът се роди в тях. Ние обаче Го намираме не само в онази Галилея – дълбините на нашите души, които пазят непокътната лазурната непорочност на първата ни среща и първата ни любов към Господа. Намираме Го и по други пътища. Христос извървя с двамата ученици пътя до Емаус и там им се разкри по друг начин: не като им Се яви в своя образ – на онези, които Го не познаха, Той се разкри в преломяването на хляба, в тайнството на Божествената Евхаристия и заедно с това – в тайнството на братството, което свързва хората, които разчупват хляб на една трапеза. (вж. Лук. 24:13-35) Той им разкри за миг, че Той, Бог и човек, направи хората равни на Себе Си, ставайки човек, и ги възнесе към престола Господен със Своята възкресена плът.

И по други пътища срещаме Христос – не само по пътя на недоумението, като неговите ученици, не само по пътя на надеждата и очакването, като единадесетте, които отидоха в Галилея, но и по пътищата на съпротивата, на борбата, по пътищата на човешкия бунт, така както Павел намери Христос по пътя за Дамаск, когато вървеше към града, носейки смърт и унищожение на учениците на Господа… (вж. Деян. 9:1-19).

Затова, където и да отидем, можем да срещнем Христос. Накъдето и да ни води пътят, нека бъдем бдителни и внимателно да се вглеждаме в този, който върви до нас: може да е Христос в таен образ, готов да ни разкрие величието на нашето призвание, което искри в сговора човешки и чистата непрестореност на любовта. Затова нека не търсим другаде тази сияйна, тържествена и ликуваща нощ, когато истината за Възкресението ни бе разкрита – тази истина и сега живее сред нас. Светлината не е угаснала, нито е избледняла, но вместо в лъчистата нощ на Възкресение, сега тя грее като тиха Светлина, като Светлината, която озарява всеки човек, който идва на този свят. Нека приемем тази светлина, нека я живеем, нека останем нейни деца, докато все още свети над нашата земя. Тогава Христос никога няма да е далече от нас и Възкресението ще живее в душите ни, а ликуването от вечния живот ще бъде в плътта, в сърцето и в ума ни. Тогава вече наистина тук също ще бъдем част от Царството на вечния живот, към което сме се устремили, и което виждаме в пълната му слава в Страстните дни и в Светлото Христово Възкресение. Амин.

Лондон, 1966 г.

Превод: Ралица Кръстева

Дарение за сайта

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ СУРОЖКИ

Митрополит Антоний ( е почетен доктор по богословие на университетите в Кеймбридж и Абърдийн и на Киевската и Московската Богословски академии. Издаденото от него първоначално се е родило като слово. Проповедите му са били записвани и разпространявани, за да стигнат и до тези, които не са могли да го чуят.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

16 − 15 =

Снимка: Веселина Велчева
Previous Story

С духовно да доказваме

Next Story

Брой 2/2021 – Любовта е компасът

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – Единството на Църквата: Преобразяване в свободата

„Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия представя нов брой на своя подкаст, който е посветен на актуалната тема за единството на Църквата.  По думите на едно дете:

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

Състраданието

Не знам доколко приемливо e да се говори днес за

Как да се молим за света

Отново чашата на гнева, чашата на скръбта, чашата на човешкото